27 januari 2009

Så åt helvete fel!

Redaktören för den srilankesiska tidningen Sunday Leader - Lasantha Wickramatunga - mördades den 8 januari. Här
kan du läsa hans sista ledare, som han skrev för att den skulle publiceras om han mördades. Jag tycker den är oerhört stark läsning. Hans ställningstagande var enormt, och priset outhärdligt. Inte utan att jag skäms lite, som välbärgad, väletablerad, vällevande svensk välfärdsjournalist.

Jag har besökt Sri Lanka. Landet då var strålande. Mitt i en längre period av vapenstillestånd mellan tigrarna och regeringen kunde vi resa runt i stora delar av landet, men märkte hela tiden av en underström av något sorgset som nu verkar ha förändrats till ren och skär skräck. Terrordåd riktade mot civila begås av båda sidor, och för att kunna sortera i all propaganda behövs fria och självständiga medier. Samma vecka som Lasantha Wickramatunga mördades anföll maskerade och beväpnade män också en TV-station som rapporterat om kriget. Bara just det - sakligt och så korrekt det går - rapporterat om kriget.

Det är så åt helvete fel men kom ihåg att vi inte har någon vaccination mot att det händer här med. Det fria ordet får vi bara behålla om vi bevakar det, bevarar det, försvarar det och använder det!

Bloggarkiv