5 juni 2009

Why do I go when I go?Jag har undrat, nu efteråt, om det var rätt beslut att ändå lämna Oslo. Varningen är ju glasklar - om du sticker nu ska du inte tro att du får komma tillbaks.

I've got many rivers to cross but I can´t seem to find my way over


Jag har skrivit tidigare om hoten mot våra bin, och i förlängningen mot många växter och djur som är beroende av bin för sin överlevnad, för hjälp med pollinering eller som mat.

I England har även humlorna det tufft, vissa arter så tufft att de blivit i praktiken utrotade. Därför vill man nu importera en av arterna igen, från Nya Zeeland.

Bumblebees are suffering unprecedented international declines and drastic action is required to aid their recovery.

Så säger ordföranden i organisationen Natural England med anledning av förslaget. Det är vallhumlan som ska flytta hem igen, efter att ha skickats till Nya Zeeland för att pollinera klöverodlingarna där. Humlorna kommer att få åka flygplan hem igen, och får göra det när som har gått i idé för vintern, så förhoppningsvis ska dom inte märka av flytten allt för mycket.
Sista gången den här arten observerades i England var 1988, så planen att plocka hem dem igen har funnits ett tag.

Humlan är illa ute även i Sverige. Flera arter är rödlistade, det är bristen på ängsmarker som är orsaken. Inte ens i Jämtland som har haft så riklig humlepopulation att landskapet har stormhattshumlan som landskapsinsekt är det gott om humlor idag.

Vill du hjälpa en humla? Odla en blomsteräng! Traditionella svenska sommarängar är mumma för humlan.

Bloggarkiv