1 augusti 2010

Först kom banderiljärerna


Katalonien har förbjudit tjurfäktning. Beslutet togs i regionens parlament i Barcelona, den första gången på spanska fastlandet som tjurfäktning inte längre tillåts vara ett undantag från reglerna om att man inte får plåga djur. Det var ingen jordskredsseger för tjurfäktningsmotståndarna, 68 röster mot 55, men resultatet blev att tjurfäktning inte är tillåtet efter 2012.

Samtidigt har den första klonade tjurfäktningkalven fötts. Han kallas för Got och kommer att testas på alla sätt och vis innan forskare på andra håll är övertygade att han faktiskt är en klon. Att han är först är kanske också lite av en tolkningsfråga, han är den första klonade tjurfäktningskalven som överlevt så här länge.

Hans arv är imponerande, ur tjurfäktningens perspektiv. 300 år av avel ledde fram till tjuren Vasito, och från hans hals plockades cellerna som sedan odlades fram till ett embryo som inplanterades i en ko, en friesen eller svensk låglandsboskap. Klonerna som sattes in i andra kossor dog. Alla utom tre; Got, en kalvklon som dog innan födseln och en till kalv som ska födas i slutet på augusti.

Det finns väl över 10 spanska regioner kvar som tillåter tjurfäktning fortfarande, och det är väl sannolikt att familjen som ägde Vasito får igen sina insatta 40.000 dollar om klonerna Got och ännu ofödda Toruño överlever. Ändå undrar jag över både ekonomin och etiken i att just nu, när spanjorerna själva börjar anse att tjurfäktning kanske inte förtjänar att bevaras med skäl som "nationell särart" längre, satsa på kloning. Kanske ska både naturligt födda tjurar och framklonade tjurar i framtiden kunna bara ta det lugnt, sätta sig under korkeken och lukta på blommorna.

Bloggarkiv