2 november 2013

You can find another country if you want

2 juni

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Mina två och en halv timme på Aucklands flygplats, för att shoppa ny kamera efter att den förra dog på vulkankraterns kant, är uppätna, av försenad avgång från Port Vila och olycksfall på planet. När någon blir sjuk på ett plan i Nya Zeeland måste planet kollas av karantänmyndigheten innan man får gå av. Det kan ju vara något smittsamt.
"Is there a doctor on this flight" Utropet kommer när vi är mitt emellan Vanuatu och Nya Zeeland, där Tasmanhavet och Korallhavet möts. Flera personer erbjuder sig, en kvinna verkar bli den som har bäst meriter för alla män lommar iväg till sina platser igen. Det är en dam på raden bakom mig som har svårt att andas och känner av bröstsmärtor. Personalen på Air New Zealand är grymt proffsig, hanterar alla resenärer som inte verkar fatta att det inte riktigt kommer att bli någon tax free-vända på den här flighten. Kvinnan ska få dropp insatt, men något händer och helt plötsligt är det blod över en stor del av vår ände av flygkabinen.
Chocken av den oväntade blodexplosionen får både läkaren, personalen och kvinnan att piggna på sig. När vi landar sitter kvinnan upp och är talför, men då ska läkare ombord, tillsammans med ambulanspersonal, karantänpersonal och flygplatssäkerhetspersonal. Alla får vänta i sina stolar, och vi som sitter närmast kvinnan får lämna våra personuppgifter, så att vi kan spåras om det visar sig i efterhand att kvinnans sjukdom var smittsam.

När jag rusar omkring på flygplatsen visar det sig att ingen av de kameramodeller som mina snälla kompisar letat fram åt mig finns att köpa i taxfree-butikerna. När det sedan länge är dags att gå till gaten rycker jag åt mig en lumixmodell, för den har jag i alla fall hört talas om, och springer iväg. Precis i sista sekund kommer jag på att det enda (riktigt) viktiga uppdrag jag hade på flygplatsen är ogjort. Kontanter till nästa anhalt!
Jag har nog aldrig stått vid en så långsam bankomat som den på Aucklands flygplats men till sist kan jag stoppa ner mina dollar och sprinta till gaten. Och då får jag besked att även min avgående flight är försenad. Suck. Såg jag inte en skön soffa, därborta vid butikerna?

Medicine / Del Amitri / Some other suckers parade

Bloggarkiv