29 januari 2011

Are you looking to drive my dreams

Att inte sova kan vara livsfarligt. Varför vet man inte.
Att inte sova kan också vara bra. Det har forskare kommit fram till som studerat personer med risk för PTSD, post traumatisk stress.
Genom att hindra försökspersonerna från att sova, efter att man visat filmer med gruvliga trafikolyckor för dom, kunde man förhindra att det dom sett fastnade och orsakade PTSD. Det är under sömnen som minnen bildas, och får man inte sova så hinner hjärnan glömma innan man sparat minnet, som när datorn kraschar innan man tryckt "save".

Drömmarna är människans kommando för att flytta minnen från RAM-minnet till hårddisken. Håller man sig vaken efter en hemsk upplevelse ökar chansen att minnet raderas innan det fastnat.

Vi kan också medvetet använda dagdrömmen för att bryta negativa tankar, vi byter spår helt enkelt.

Tills vi helt förstår vad som egentligen händer under drömsömnen är det väl bara att komma ihåg att faktiskt gå och lägga sig och hoppas på det bästa.

Your love is still on my brain

Det blir lätt så att jag letar efter publiceringsdatum för såna här nyheter: Tankeläsarmaskin kan omvandla tankar till tal. Det måste ju röra sig om ett aprilskämt, visst?

Men faktiskt, DN menar att med 16 elektroder och en viss medverkan från patienten själv, så kan en dator läsa hjärnaktivitet och omvandla tanken på ord till ordet. Det är ju en fantastisk upptäckt, men aningen skrämmande samtidigt...

Men för att fokusera på det positiva, om man kan lära en dator hur hjärnan fungerar när man säger ett ord så räcker det sen att bara tänka på ordet, så förstår datorn vad man tänker. Det har sina begränsningar, men blir ju sannolikt ett mycket bra hjälpmedel för personer som av olika skäl inte kan prata.

Bloggarkiv