31 juli 2010

High heels have got me falling down on my knees

Pratade med en vän om höga klackar. Vi har inte många såna skor varken hon eller jag, och är inte särskilt bra på att gå i dom. Vi undrar lite hur dom som går i klackskor hela tiden klarar sig, eller rättare sagt hur dom klarar sina leder och senor.

Sen snubblade jag över en forskningsrapport om att det snarare är att gå i lågskor som är skadligt för personer som oftast går i klack. Det beror på att musklernas fibrer i vaden blivit kortare, upp till 13 procent kortare, hos kvinnor som gått i klackskor i två år eller mer. Då får vaden det svårare att flexa ut till full längd och risken för skador ökar när samma person går i lågskor istället.

Dessutom har akillessenan blivit tjockare, och fått svårare att böja sig lika flexibelt, hos kvinnorna med klackskor. Förtjockningen gör att senan kan kompensera för dom kortare muskelfibrerna så att vadens funktion finns kvar, men innebär samtidigt att det smärtar att gå i lågskor.

Forskarna råder däremot inte alla i höga klackar att byta bort dom mot lågskor. Snarare bör man lära sig ett par enkla övningar att göra på kvällen för att motverka påfrestningen från dagen, och hjälpa vadens muskler och senor att fungera som dom ska.

Jag blev inte bättre på att gå i klackskor av att läsa om forskningen kring effekten av långvarigt bruk av dom, men jag tror jag kommer att ha lättare att förstå varför en del alltid vill ha klack på sina skor, oavsett plats, tid eller skomodell.

Bloggarkiv