26 januari 2009

Brittiskt uttal

En gång, i London, när jag letade efter en ny accent - min brittiska skolengelska hade blekts och stentvättats i USA till en midwestern gegga - hittade jag ett butiksbiträde som talade UNDERBART! I alla fall tyckte jag det. Det var en tröjbutik, och jag hängde (diskret tyckte jag) runt i butiken tills jag och biträdet var ensamma. Jag smög fram till disken: Ursäkta, jag tycker din dialekt är så fin.. vilken del av Storbritannien kommer du från? Biträdet tittade på mig och det professionella leendet stelnade lite extra: I´m from New Zeeland.

**RIDÅ**

Jag letar kort sagt fortfarande efter den där perfekta, kyligt artiga, intellektuellt lockande, charmiga engelska uttalet.
Lyssna till exempel till Neil Gaiman, författare, när han läser sin egen bok "The Graveyard Book" Snacka om läckert! :-)

(Och som av en galen slump ser jag just min gamla gymnasielärare i engelska på SVT när jag skriver denna text! Han sa då åt mig: Nu får du väl ändå välja, prata antingen brittisk eller amerikansk engelska. Nu blandar du hejvilt! Jag valde brittiska, vågar inte prata engelska med honom längre, mellanvästern gör ingen språklärare glad...)

Sjung för mig del II

När jag var tonåring var jag väldigt aktiv i många organisationer. (Kanske är jag det fortfarande, fast i färre). I alla fall, engagemanget ledde till uppdrag och ett av dom var en internationell kurs/seminarium som hölls på Vår Gård, i Saltsjöbaden.

Jag var väl inte den hippaste i min åldersgrupp, hemma, och hade inte riktigt koll på de senaste filmerna. Tex hade jag INTE sett TopGun. Så när en engelsktalande deltagare på kursen kom fram till mig en kväll och började sjunga "You never close you eyes anymore when I kiss your lips..." så fattade jag inte riktigt vad han höll på med. Eller, jag fattade att han sjöng för mig. Och det var trevligt. Men jag fattade inte hela TopGun-sammanhanget, som han ju hade helkoll på.

Viss kulturkrock följde, men jag har skrivit det förr: att sjunga är effektivt. Till slut så begrep jag vad han hoppades på och "You´ve lost that loving feeling" var ett lyckat val. Hade kanske varit ännu mer av en hit om jag sett filmen innan, men jag tror inte han skulle klaga.

Sjung för mig del I

Bloggarkiv