23 februari 2011

The mysterious distance between a man and a womanNu hoppas jag att NY Times ursäktar mig, men det här är en så intressant text att jag vill berätta om den rätt utförligt. Den är skriven av John Tierny, en duktig vetenskapsjournalist och handlar om kvinnors doft.

Forskare har genomfört ett experiment vid Florida State University, där en man och en kvinna byggde lego tillsammans. Männen trodde att legobyggandet var experimentet, men det var kvinnan - eller snarare männens reaktion på kvinnan - som studerades. Vad studien visade var att männen tyckte att kvinnan var mer attraktiv under ägglossningen, då kvinnan kunde bli gravid.

Det intressanta är att det bara var de män som var singlar som tyckte kvinnan var attraktiv då. Män som hade en partner sa att kvinnan var mindre attraktiv under ägglossningen, alltså precis tvärt om. Forskarnas tolkning är att män som är i relationer anstränger sig extra mycket för att inte bli intresserade av andra kvinnor.

“It seems the men were truly trying to ward off any temptation they felt toward the ovulating woman,” said Dr. Maner, who did the work with Saul Miller, a fellow psychologist at Florida State. “They were trying to convince themselves that she was undesirable. I suspect some men really came to believe what they said. Others might still have felt the undercurrent of their forbidden desire, but I bet just voicing their lack of attraction helped them suppress it.”

Studien hör hemma i ett forskningsämne som handlar om att bibehålla en parrelation, en del i evolutionsrelaterad psykologi som nu får lika mycket uppmärksamhet som det tidigare studerade ämnet partnerval. Hur man gör för att hålla liv i en relation länge nog för att säkerställa fortplantning spelar lika stor roll ur evolutionsperspektivet som vem man väljer att fortplanta sig med.

I texten beskriver Tierny andra studier som också visat att män kan avgöra om en kvinna kan bli gravid, där stripdansöser får högre dricks under ägglossningen, där man kan se mätbara skillnader i röstläge och testosteronhalt, och där män bedömer kvinnans doft som mer attraktiv. Slutsatsen? Vi är betydligt mer djur än vi kanske vill erkänna.

Sist i texten handlar det om vad som kan ligga bakom beslut att vara otrogen, att kvinnor som har ägglossning vars partner inte är synnerligen attraktiv, utan lite mer normalful, är mer sannolika att flörta med män dom bedömer som mer attraktiva. Samma beteende förekommer däremot inte under resten av menscykeln, enligt forskarna eftersom det är en för stor risk. Att få en mer framgångsrik avkomma, genetiskt sett, är värt en risk, men att flörta med andra när man inte kan bli gravid innebär en risk att man inte kan erbjuda avkomman goda förutsättningar att överleva, så då låter kvinnan bli.

Nu lägger vi ett filter av sociala regler ovanpå våra inprogrammerade genetiskt nyttiga beteenden, och då visar det sig att kvinnorna visserligen flörtar mer, men inte att fler faktiskt är otrogna. Men kroppens signaler skapar också mer svartsjuka hos männen, så nästa gång du tycker din partner flörtar för mycket/är för svartsjuk - fundera på var i cykeln ni är.

Bloggarkiv