12 mars 2011

I was made for sunny days

Vi lever av solen. Vår ras, den mänskliga, skapades i ett område på jorden där dag och natt är ungefär lika långa. Vår kroppsklocka går sönder om vi inte får sol, och går kroppsklockan sönder går kroppen sönder. Vi blir stressade, kan få cancer, problem med diabetes, håret kan falla av, magen sluta fungera.
Och när vi sedan ska bli friska påverkas våra mediciner av solen. Det här har forskare vid Karolinska institutet visat i en ny studie. Där har man granskat hur kroppen bryter ner och omvandlar medicin till effekt beroende på om kroppen får eller inte får sol. Det är solen som ger kroppen vitamin D, och det är vitamin D som säger åt levern att skapa ett enzym som sen bryter ner, eller inte bryter ner, medicinen vi tagit. Lyser solen behöver vi mer medicin, är det mörka tider finns risk för överdosering även om dosen är precis den samma.

Somewhere between waking and sleeping

Vill du veta när du har bästa chans att få ett positivt besked? Enligt denna undersökning är det när den du vill fråga är som tröttast. Vi människor tenderar nämligen att vara som mest positiva när vi är trötta.
Det gäller särskilt när det gäller ekonomiska beslut.
Enligt texten har kasinon koll på detta sen länge, där jobbar man med att försöka få folk att vara vakna så länge det bara går, eftersom spelarnas risktagande ökar ju mindre dom sovit.
Nästa gång jag ska låna pengar gäller alltså att rikta in sig på småbarnsföräldrar eller jetlaggade festprissar. Jo, man bör ju också komma ihåg att placera sina sparpengar hos finansiella institut som tar dygns- och veckovilan på allvar.

Bloggarkiv