8 juni 2009

I´m standing in my corner and I´m minding my own business

Det finns en apa, den rökgrå mangaben eller cercocebus torquatus på latin, som hållit sig för sig själv, i Gabon i västafrika. Men nu är det slut på det roliga. BBC har nämligen lyckats filma den lilla apan. Eller, liten och liten, den är inte så särskilt liten - vilket faktiskt gör att den ligger extra illa till. Förutom att miljön den lever i är hotad gör apans storlek att den jagas, av människor, som "bushmeat" dvs tjuvvilt som säljs som mat.

Den rökgrå mangaben har ett litet knep som väldigt få andra apor har - den kan äta krabbor. Forskarna, trots att dom i fem veckor bodde i ett trähus i djungeln, 16 meter över markytan, har ingen aning om varför. Beror det på att någon apa någon gång lyckades fånga en krabba, knäcka skalet och det helt enkelt har först vidare, som ett kulturellt inlärt beteende? Mangaberna har annars grymt starka käkar, dom knäcker nötter med tänderna som chimpanserna behöver stenar för att kunna komma in i och som elefanterna måste stampa sönder. Så en liten krabba kan inte vara någon utmaning.

Den rökgrå mangaben har sällan filmats i sin naturliga miljö, den finns i fångenskap men i fåtal. Den har levt anonymt, kanske till sin fördel. Men hamnar man på BBC är det slut med det. Hoppas att den nyfunna stjärnstatusen leder till bättre skydd och inte fler papparazzi.

Bloggarkiv