29 juni 2009

It´s calling out for blood-we must quench its thirst

DN skriver om ett hormon, ghrelin, som ligger bakom både hunger och törst efter alkohol. Jag är rätt hormonintresserad just nu, så jag slängde mig över artikeln.

Forskningen som refereras har genomförts på Sahlgrenska i Göteborg, och det verkar vara många som är sugna på forskningsresultatet:
Flera stora läkemedelsföretag är intresserade av ghrelin. De hoppas att ett läkemedel som hindrar hormonet från att verka ska hjälpa människor att gå ner i vikt. En liknande medicin skulle kunna hjälpa alkoholister. En möjlig biverkan är att de tappar aptiten.

Nykter och mager, hur låter det?

Jörgen Engel är citerad i artikeln i DN som en av forskarna bakom upptäckterna, när jag söker lite mer info om honom hittar jag en hel del spännande forskning och en del åsikter som minst sagt verkar spännande. Jag tycker det är oerhört intressant att man också kan läsa denna artikel i DN, som skrivits för sex år sedan.

Här skriver man om hur neurologin fungerar, där hjärnans kemiska reaktioner och belöningssystem anses ligga bakom alkoholsuget, och genetiken ligga bakom alkoholismen. Nu sex år senare har man forskat vidare, och hittat/fått reda på mer om hormonet ghrelin.

Jag läser också forskningsrapporter där ghrelin kopplas till tillväxt, vilket ju är rätt logiskt. Om hormonet som skapar tillväxt stimuleras av ghrelin, så verkar det ju vettigt att ghrelin också stimulerar hunger. Det är svårt att växa om man inte får energi, precis som det är viktigt att använda energin för att växa.

Nykter, mager och småväxt. Ghrelin får nog många pillertrillare att drömma om dagen då de kan börja marknadsföra sina hormonpiller. Sex år till, kanske?

Bloggarkiv