28 april 2009

For once I want to be the car crashJag körde nästan på en igelkott häromveckan. Jag cyklade på i godan ro, det var strax efter skymning och där, helt utan förvarning, rusade kotten ut på vägen. Jag tyckte det var udda att den inte fattade det där med huvudled och väjningsplikt, men som tur var hann jag ta en lite annan väg och slapp skrämma slag på både den och mig genom en kollision.

Det här var i södra delarna av landet, jag har nog aldrig sett en igelkott i mina trakter. Men dom ska finnas här uppe med. I Örnsköldsvik har kommunen gjort en igelkottsinventering för ett par år sedan, som samlade 130 igelkottsobservationer. Ungefär i höjd med Örnsköldsvik går också gränsen för igelkottarnas utbredningsområde.

Det händer att igelkottar vaknar för tidigt ur sin vintervila. Då får dom svårt att hitta mat och riskerar att svälta ihjäl. Det är, precis som för insekter och fåglar, en följd av ett varmare klimat och något som är svårt för igelkottarna att göra något åt på egen hand. Mata gärna igelkottarna, men ge dom inte mjölk som kan vara direkt ohälsosamt för dom. Kattmat eller någon annan typ av köttprodukt är bättre.

Finns det gott om mat ökar chansen att kottarna vill föröka sig, och även om dom inte är utrotningshotade så skulle det inte göra något om det fanns några fler. Om inte annat så kanske jag inte hinner väja nästa gång, och då är det bra om återväxten är tryggad.

Could have loved you better
Min klocka har stannat.
Under dina ögonlock fladdrar drömmarna förbi,
inuti är du fjäderlätt och vit.

Och utan ett ljud-mitt hjärta i din hand-har jag tappat bort mitt språk, det fastnar i ditt hår.

Jag kan inte ens gå utan din luft i mina lungor.
Jag kan inte ens stå när du inte ser på,
och färglös som en tår blir jag utan dina andetag.


Tack, Kent.

Bloggarkiv