1 april 2009

I´ve got six things on my mind, you´re no longer one of them

Tycker du att du glömmer saker, att de faller ur dina tankar? Det är kanske precis det som händer. Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en mekanism i våra hjärnor som gör att vi -normalt-inte kan hålla mer än sju saker i minnet åt gången.

Forskarna har mätt hur hjärnan arbetar vid olika processer, som planering av handlingar och tal eller skrivande, och genom att ta bilder av både pann- och hjässloberna se vilka delar som används när man tex ska komma ihåg bilder i olika sekvenser. Det har gett underlag till en matematisk modell som nu, tror man, lyckats simulera hur arbetsminnet fungerar i våra hjärnor.


För att kunna tänka på flera saker samtidigt kopplar hjärnan ihop fler och fler celler. Till slut, efter ungefär sju saker, är det slut på lediga förbindelser, så hjärnan stänger av. Det finns ingen plats kvar att stoppa in fler saker på.

– Arbetsminnet är en flaskhals för den mänskliga hjärnans förmåga att bearbeta information. Resultaten ger oss en ny förståelse för vad den här begränsningen består av, säger Fredrik Edin, doktor i beräkningsneurovetenskap.

Du kan se en film om upptäckten här och du kan läsa mer om den här på Karolinskas hemsida.

Jag tycker det är skönt att det nu finns vetenskapliga bevis för att det är helt normalt att hjärnan blir så full att det inte ryms något mer.

Travelling without moving

Det står en man i vinterkläder under en stor björk bredvid en liten landsväg. Han tittar mot tåget som passerar. Tåget går långsamt. Han hinner titta länge. Han verkar ha stått där förut, platsen han valt verkar bra för att just se på tåg som passerar.

Jag undrar om han undrar hur det är, här på tåget. Jag undrar om han saknar att resa eller om han aldrig åkt någonstans. Om han står där nöjd eller om han längtar.Att resa är alltid en tankeövning. Ibland är det också en fysisk ansträngning. Just nu är det mest långtråkigt.

Bloggarkiv