2 augusti 2010

You can't help nobody, until you help yourself

Det är svårare att upptäcka brösttumörer hos unga kvinnor, visar forskning från Stanford.

Jag har skrivit om mammografiundersökningar och om bröstcancer tidigare.

Att mammografiundersökningar skjuts upp, som i Kalifornien, behöver alltså inte påverka hur många tumörer som upptäcks. Däremot är det tydligt att det behövs nya metoder för att i tid upptäcka bröstcancer.

Enligt forskarna vid Stanfords läkarutbildning är det nästan fyra gånger så sannolikt att en tumör förblir oupptäckt hos en ung kvinna som bland annat har tätare bröstvävnad som döljer tumörer bättre, än att tumören upptäcks för att den växer snabbare hos unga.

Så om det hos unga kvinnor är svårare att se tumörer genom mammografi, och det hos unga kvinnor är mer sannolikt att tumören växer fort, betyder då inte det att man måste forska fram bättre diagnosmetoder? Det håller forskarna bakom denna studie med om, och dom vill dessutom att sambandet mellan tät bröstvävnad och bröstcancer i sig utreds bättre.

Små cancertumörer, så kallade microtumörer, har visat sig ge sämre överlevnadsmöjligheter, och dom är också de mest svårupptäckta. Ju längre cancern fått växa, ju mer spridd den är, desto svårare är den att bota.

Så om vi lägger ihop allt detta:
Unga kvinnors bröstcancer är mer svårupptäckt, och mer snabbväxt, och mammografiundersökningarna skjuts allt längre upp i åldern eftersom dom, helt korrekt, inte är lika effektiva på unga- Därför har du en stor grupp potentiella offer som inte har någon ickeinvasiv teknik för att upptäcka om dom har bröstcancer.

Eller, dom har en. Självundersökningar. Visst finns det läkare som menar att det inte alls är till nytta att undersöka sina egna bröst, eftersom det kan leda till onödig oro och överreaktioner, men om bara läkare sedan klarar av att hantera denna oro så är det ju ingen risk att man tex genomgår onödiga operationer för att avlägsna ofarliga knölar, vilket kritiker till självundersökningar menar är den självklara följden.

Jag har nog större tilltro till mig och andra kvinnor än att tro att vi alla förvandlas till hysterikor om vi tar på våra bröst då och då.

Bloggarkiv