20 oktober 2013

Won't you walk down the main street

20 maj

Det var en missionär som bestämde att byn skulle få raka gator och tomter. Närmast havet går en gata, sedan två gator till parallellt närmare djungeln. I ena änden kyrkan, i andra änden brunnen.
Många hus, särskilt dom som tillhör familjerna som är mer välbeställda, har egna vattentankar där man samlar regnvattnet. Men många familjer måste gå varje dag till brunnen och hämta sitt vatten, i dunkar och hinkar. En gammal skottkärra gör stor nytta, den går i skytteltrafik förbi huset där jag bor. Jag sitter på verandan och undrar, och beundrar, livet i byn.

Det är en välorganiserad by. På söndag är det kyrkan, med söndagsskola, bibelstudier, gudstjänst och "eftersnack" innan man umgås med familjen och gräver upp maten ur jordugnen.

På måndag har man möten, hövdingmöten, äldremöten, gruppmöten, listan är lång.
Tisdag är det städdag, då städar man byn. Onsdag träffas man och väver, till marknaden som man åker till på torsdag, fredag och lördag. Sen är det söndag igen. Och när jag skriver man, menar jag kvinna. Männen sitter och dricker kava och det är ungefär det enda dom gör.

Jag sitter också. Men imorgon ska jag städa.

Clean town / Mando Diao / Hurricane bar

Bloggarkiv