12 januari 2014

Television rules

12 augusti

Den statliga radion och televisionen på Tonga är verkligen statlig. Här vet man vem som står för fiolerna, och det är viktigare än publikens behov och vilja.
Tongas radio sänder på tre frekvenser, två på FM och ett på AM. AM använder man för att kunna nå ut till öarna längst bort med viktig information under till exempel en cyklon. Här är en av FM-programledarna.
Det är svårt för mig att kunna sätta mig in i hur man kan vara journalist i ett land där kulturen dikterar att man inte får ställa frågor till personer med högre social status. Det måste krävas en oändligt stor självinsikt att kunna kliva in i en yrkesroll som så totalt bryter mot det du lärt dig sen barnsben.

Av något skäl är det nästan bara kvinnor som är journalister på TV-stationen. Viola Ulakai som jobbar som redaktör för nyheterna tror att det är svårt för tonganska män att se sig i rollen som reporter. "Dom vill inte behöva prata med personer dom inte känner."
Viola har arbetat som journalist i 22 år och har lärt sig allt på jobbet. Hon har inte gått någon skola, men dom som blir journalister idag har ofta läst media på gymnasiet och även kanske skickats på någon kurs i Kina. Man har nyhetsmöten varje dag, en reporter förväntas leverera inslag till både radio och tv om sitt ämne, och dessutom ska inslagen produceras på två språk, engelska och tonganska.
Jag måste skratta åt hur mycket deras TV-studio påminner om ett par av dom som jag jobbat i. Ända ner till den "kungliga" stolen som programledaren får sitta på. Eller kanske dom kungliga stolarna... Allt för att hamna rätt i bild.

Television rules the nation / Daft Punk / Television rules the nation

Bloggarkiv