5 maj 2009

Ladies, it aint easy being independent


I 35 års tid har läkare rutinmässigt plockat ut även äggstockarna ur kvinnor som varit i riskzonen för att drabbas av cancer i livmodern. Detta trots att äggstockarna varit friska. Anledningen - äggstockarna har ansetts onödiga, utan funktion. Vad ska man med äggstockar till om man inte har någon livmoder?

Problemet är att ingen verkar brytt sig om att undersöka om äggstockarna verkligen är funktionslösa. Tills nu. Forskare vid det aningen ironiskt döpta John Wayne cancer institute i Santa Monica har tagit reda på att även om risken att drabbas av cancer i äggstockarna (duh?) och brösten minskade för kvinnor som även fått äggstockarna bortopererade tillsammans med livmodern så ÖKADE risken för hjärtfel och slaganfall/stroke med 40%.

For the last 35 years, most doctors have been routinely advising women undergoing hysterectomy to have their ovaries removed to prevent ovarian cancer. We believe that such an automatic recommendation is no longer warranted.

Dr William H Parker menar alltså att denna standardoperation inte var nödvändig. Äggstockscancer är svårupptäckt och därför oftare dödlig än andra, tydligare, cancerformer. Man ser den helt enkelt inte förrän det är för sent. Så visst, det kan ha varit en bra metod att minska risken för cancer i äggstockarna genom att plocka bort dom. I alla fall om tesen stämde, att dom var värdelösa i alla andra sammanhang än just livmoder/barnproducerande.

Det är ett beslut för kvinnan, att själv fatta, om man vill att även äggstockarna ska opereras bort vid en livmoderoperation. Det har inte läkarna hållit med om hittills. Det vore bra om John Wayne fick dom att respektera sina kvinnliga patienter lite bättre i framtiden.

Bloggarkiv