14 april 2009

Don´t fight it if it feels good

Det är himla mysigt att bli smekt. Det vet alla som någon gång upplevt det. Och nu är det dessutom bevisat!

Forskare vid Göteborgs universitet har låtit en robot borsta försökspersoners armar i olika takt för att ta reda på hur nervcellerna hanterar stimulansen. Alltså, en robot har borstat folk på armarna och så har man låtit personen berätta om det känns bra eller inte.

Huden har särskilda celler, CT-celler, som har till uppgift att skicka information från huden som smeks direkt till hjärnan, forskarna kallar det för en motorväg. CT-cellerna är så självständiga att de fungerar även om celler i samma område på kroppen skickar signaler om smärta. Att smeka någon på huden kan kanske till och med blockera smärtsignalen, vilket ger en vetenskaplig förklaring till varför beröring är effektiv som smärtlindring i vissa fall.

Forskarna har dessutom kartlagt HUR man ska smeka för att det ska kännas som bäst. Och det är faktiskt en rätt rask takt som upplevs som skönast, 3-5 cm eller ungefär en handsbredd per sekund.

CT-cellerna finns inte i handflatan, och man har heller inte hittat dem i könsorganen, utan de är till för social beröring som i första hand ska gynna den som blir smekt.

Vi är alltså byggda så att beröring får oss att må bra. Det är rätt läckert, att människan har specialbyggda nätverk bara för att få oss att känna och uppskatta smekningar. Jag kan bara hoppas att alla får använda sitt nätverk, ofta.

Bloggarkiv