4 juni 2009

If you don´t know me by nowKänner du mig? Har vi träffats förut? Känner du någon som känner mig? Känner du någon som känner någon som känner Kevin Bacon?

Det finns faktiskt omfattande forskning om just sociala nätverk, hur personer känner varandra och vilka vägar vi använder för att orientera oss mellan olika grupper. BBC sände ett program om några av dessa teorier, där man bland annat redovisade hur denna nätverksvetenskap används för att förutsäga hur sjukdom sprids, hur kollektivtrafiken ska byggas för att fungera optimalt, hur pengar, politisk makt och kunskap fördelas i samhället och hur människor hittar partners.

Att vi alla är som mest sex kontakter ifrån vem som helst i världen har undersökts på en mängd olika sätt. Jag har själv deltagit i en studie där man genom att använda sig av sina vänner försöka nå olika personer, jag skulle tex nå en person i Brisbane, Australien och en i Seattle. det gick sådär. Eller, det gick inte alls. Nu var det inte så viktigt, och jag försökte inte mer än någon gång med några av mina vänner, men helt klart är det lättare att nå vissa än andra.

Men om vi nu är 7 miljarder människor på jorden, så är det fortfarande en fräck tanke att jag i mindre än tio steg skulle kunna nå i stort sett vem som helst, och hela tiden genom att gå via de som redan känner varandra.

Bloggarkiv