5 april 2009

Det enda spegeln visar är en grym, grym minFörmågan att på ett ögonblick avgöra om en annan människa vill oss gott eller ont är livsviktigt. Redan som bebisar söker vi oss till människor som ser ut att vilja hjälpa oss, som ser snälla ut.

Nu är det inte alltid så att det man ser är hur det är. Det kan lika gärna vara tvärtom. BBC har ett roligt test där du kan kolla hur bra du är på att bedöma uppriktighet i ett leende. Testa dig här. (funkar bara för IE eller Netscape)

Utan att förstöra resultatet kan man säga att det är musklerna som gör skillnaden mellan ett äkta och ett falskt leende. Om du ler för att du mår bra är det andra muskler som jobbar än om du ler för att du bestämt dig för att le. Det är svårare än du kanske tror att skilja dem åt, vi får också komma ihåg det psykologiska trycket som gör att vi helst inbillar oss att ett leende är på riktigt, för att undvika konflikter.

Bebisar ler socialt efter bara 6-10 veckor, så viktig är funktionen för vår interaktion med omvärlden. Försök själv att gå igenom en hel dag utan att le mot någon alls, inte ens din egen spegelbild. Du kommer inte att klara av det - jag lovar.

Bloggarkiv