29 maj 2009

You´ll never believe me, so why don´t you find out for yourself?

Nästan allt finns. Vi vet bara inte om det, än. Och om det inte finns nu så har det funnits. Det är slutsatsen man kan dra av den här artikeln i Wired.

Där beskriver man 10 av årets mest fascinerande fynd av nya arter, inom växt och djurriket. Min personliga favorit är bakterien som bor i hårsprej! Microbacterium hatanonis heter den på latin. Men på rasande nära andra plats kommer palmarten på Madagaskar, Tahina spectabilis, som blommar sig till döds.

Det är något fascinerande med en art som medveten storsatsar på dödsbädden, för att använda ett mänskligt uttryck. Som organism kan man vara mest till sin fördel i början, mitten eller slutet av sin livscykel, och alla har olika för och nackdelar. Darwins teorier om att anpassning är lika med överlevnad och gammal hederlig statistik menar att arter som kan klara av att kulminera flera gånger under livet ligger bättre till än de som bara har en enda explosion av fortplantning eller spridning.

Men helt klart har Tahinapalmen klarat sig, trots att den bara har den enda, verkligen sista, chansen att föröka sig. Jag gillar det, det ger mig hopp om att det faktiskt inte kan bli för sent. Du har alltid din sista chans kvar, även om den kommer först när du dör.

Bloggarkiv