17 mars 2009

If you ate more comfort food, maybe you wouldn´t have to go around shooting people

Det du äter påverkar dig fysiologiskt, kemiskt och biologiskt. Sockerberoende är etablerat som begrepp, fibrernas vara eller inte är en ständig strid runt barnfamiljernas köksbord, stenåldern, kolhydratfritt och GI slängs omkring i alla lunchrum.

På Lunds universitet finns en särskild forskningsenhet för det som kallas för funktionell mat, functional food. Det är mat där vissa egenskaper i maten sticker ut mer än i andra livsmedel. Smart mat, giftig mat, mat som gör dig smal, glad, sjuk och klok.

Forskningsprojektet Phime försöker odla fram ett sädesslag som ska låta bli att ta upp gifter, tex kadmium, men däremot särskilt ta upp selen och zink ur marken.

Forskningsprojekt om kakao visar att flavanoiderna gör ditt minne bättre och ditt sinne skarpare.

Tranbär motverkar urinvägsinfektioner, granatäpple prostataproblem. Spirulina stärker immunförsvaret.

Man forskar till och med på palt! Vid Umeå universitet finns matkulturenheten, och paltens relativa onytta har utretts i doktorsavhandlingar om varför åldersdiabetes ökar bland norrlänningar.

Själv är jag för opålitlig för dieter, för kortsiktig för kost som hälsofrämjande insats och för lat för planerade och sammansatta menyer. Jag är också helt och hållet övertygad om de många positiva effekterna som Ben&Jerrys glass medför. Helt utan behov av forskning först.

Bloggarkiv