3 januari 2014

The breach so deep between us

3 augusti

Nya turer, nu med en sydafrikansk kille som med sin snabba lilla gummibåt susar runt på havet på valspaning. Vi hittar en val som har ett tydligt mönster på stjärtfenan.

Han får smeknamnet Two spots, och vi ser honom flera gånger under dagen. Vi håller oss i samma lilla område och har under en period svårt att veta vad vi ska titta på. Åt ena håller hoppande delfiner, här en delfinunge.
Åt andra hållet minst fem valar, som försöker imponera på en hona.
Den här gången, med dom här valarna, är det betydligt våldsammare. Flera gånger ser vi hur dom lyfter sig ur vattnet, nästan helt och hållet, för att sen smälla ner, ovanpå dom andra. Till och med jag, som bara tittar på, blir helt utmattad.

Och sen, nästan hemma, ser vi en valmamma med kalv. Vi glider i, kan simma riktigt nära. I början verkar det som om mamman sover, nästan vertikal i vattnet med huvudet neråt. Kalven, kanske 2 månader gammal, simmar runt uppe vid ytan. Rätt vad det är kommer den rakt emot oss.

Alla blir helt förstummade, det är omöjligt att hålla några fem meter i avstånd när valen är den som simmar mot dig! Det är både skrämmande och exalterande att se kalven, säkert 4 meter lång och flera ton tung, komma mot oss. Men den är så smidig, och har förstås koll, så den är aldrig i närheten av att krocka med oss, utan simmar runt oss i en åtta och tittar på oss. Sen vaknar mamman, säkert märks vår nervösa energi i hela havet! Hon kommer upp mot ytan och raskt är kalven vid hennes sida.
Vi simmar med mamman och kalven tre gånger, varje gång lite längre, till slut är vi intill dom säkert 30 minuter innan dom med ett par simtag är långt, långt borta.
Jag vill gärna tro att dom är lika nyfikna på oss som vi på dom, att dom också undrar vad vi håller på med, hur vi är. Jag vill gärna tro att dom såg att vi var glada, och förundrade, och rörda.
Jag vill gärna se dom igen.

Is there anyone out there / Toad the new sprocket / New Constellation

Bloggarkiv