27 oktober 2013

All that noise, and all that sound

27 maj

Jag hör musik från andra sidan vägen, från Toms by. Där har han ställt upp en dieselgenerator. På kvällarna slår han på den ett par timmar. Generatorn försörjer turisterna med ström några timmar men räcker även till ljus i husen i byn för att göra läxor och när dom är gjorda får ungarna spela musik. Dom spelar både andras musik och gör sin egen med diverse elförstärkta instrument. Kristna sånger mest, men jag hör också någon reggaelåt. Barnen i byn går i en katolsk skola, inte för att dom är katoliker utan för att den ligger närmast byn.
Det ska hållas fyllnadsval till parlamentet. Margret är valförrättare, hon jobbar som lärare och alla lärare på skolan ska rycka in och hjälpa till eftersom valet genomförs i skolans lokal. Det är en parlamentledamot som dött som ska ersättas. Hans son har precis fått komma med på valsedeln, efter att han överklagat beslutet att inte få vara med som myndigheterna först hade bestämt. Jag tvingar Tom och Margret att prata politik, dom är svårflörtade men ett och annat trick har jag ju lärt mig om att få folk att berätta saker. Min slutsats av det dom berättar blir att politiker i Vanuatu är inget att lita på, dom jobbar mest för att deras hemby/släkt ska få fördelar och tar inget nationellt ansvar. Tom är besviken över att det bara är dom stora hotellen längs hans kust som fått el framdragen med hjälp från staten. Hade dom bara dragit ledningarna ett par kilometer till hade det räckt till hans by och hans bungalows.
Eftersom det är valdag är marknaden stängd. Jag roar mig med att läsa skyltarna på affärerna i centralorten på Tanna, Lenakel. Många har kvar julskyltningen, tomtar och glitter i fönstret och runt dörren, kommer mig aldrig för att fråga varför.

Speed of sound / Coldplay / X&Y

Bloggarkiv