2 januari 2014

With a flurry of her tail

2 augusti

Dag två startar med en tidig, tidig morgon. Innan solen gått upp sätter jag iväg med lilla båten till huvudön, för att åka med ett nytt gäng valsimmare. Det här är en annan sorts valskådning. Vår valspanare verkar vilja hitta äventyrliga valar, mammor som ännu inte fött och unga hanar som också kan vara nyfikna, men inte alls lika lugna. När vi hittar en val är det bums i plurret och sen simma som en tok för att komma ifatt valen. Väldigt annorlunda från gårdagens lugna besök med mor och kalv.
Vid ett tillfälle ser jag tre valar rakt under mig, som staplade på varandra ner i djupet. Sikten är klar 50 meter ner, dom simmar neråt och försvinner. Men mest är det ovanför vattenytan vi ser valarna. Å det är inte fy skam det heller.
Hanarna gör en "heat run", dom försöker visa sig störst och starkast när dom simmar efter en hona som ska välja sin partner. I det här fallet var hon inte så intresserad av någon av dom, och använder bröstfenan för att vifta bort dom, när dom blir för närgångna.
Hanarna hoppar upp, ur vattnet, och landar på varandra. Det är som en blandning av kapplöpning och fia med knuff. Snabbast, störst och starkast vinner, och får chans att göra nya små knölvalar.
På vägen hem kommer vi förbi en stor hanval som pysslar på på egen hand. När vi kommer nära dyker den, och valguiden stänger av motorn, så vi driver ungefär på platsen där valen försvann ner i djupet. Helt plötsligt, kanske fyra meter från båten, kommer den upp igen, som skjuten ur en kanon och gör ett fantastiskt hopp och en spektakulär landning, efter en vändning på nästan 180 grader i luften. Självklart blev det ingen bild, utom den i mitt minne.

The humpback whale / John Wesley Harding / Trad arr Jones

Bloggarkiv