27 juli 2010

Sluta upp att stoppa köttbullar i näsan

Helt plötsligt trillar jag över texter om näsor. Kvar i sinnet sitter dessutom brandchefens fantastiska samling nässkämt i filmen Roxanne, som jag råkade se igen här om kvällen. (Du kan se den här).

Det finns många myter om näsan, som att den växer hela livet, vilket inte är sant. Däremot kan näsans utseende förändras över tid, om inte annat så gör den som allt annat i kroppen - tappar formen efter ett tag på grund av ålder. Näsan har ju inte så mycket lös hud att flytta runt, så det märks inte lika mycket som till exempel runt ögon eller i pannan, men det som på bilder kan se ut som om näsan växt är för de allra flesta vuxna bara en fråga om åldersrelaterad saggighet.

Och att näsan växer när man ljuger? Ja, det är inte bara i sagorna. Forskaren Alan Hirsch menar att lögnen får kroppen att reagera, som den tex gör vid stress, med att frigöra ett hormon som påverkar blodkärlen i ansiktet. Din näsas blodkärl sväller lite, vilket kan göra den röd och få dig att vilja klia den lite. Att påstå att det är fråga om någon Pinocchioeffekt är inte så sant, det är mycket lite visuell skillnad mellan en sann och en ljugen näsa, snarare är det bästa sättet att se någon effekt att studera om personen rör vid sin näsa eller inte.

Näsan är dessutom ett fantastiskt hjälpmedel för handikappade. Science daily skriver om hur man genom att snörvla på olika sätt kan styra sin rullstol eller ett kommunikationshjälpmedel som en dator med talsyntes. Att andas ut genom näsan på olika sätt styrs av munhålan och gommen, områden som kan kontrolleras även av personer med skador långt upp på ryggmärgen.

Men risken är stor att näsans funktioner kan skadas. Uppgifterna för tex näsans celler är många och dom är förvånansvärt känsliga för att vara ett organ som ligger i kroppens frontlinje mot omvärlden. Att tex använda nässprejer kan skada slemhinnorna, med en del ämnen finns dessutom risken att skadan blir permanent. Jag har inte hittat någon produkt i FASS som innehåller zinkglukonat som är tänkt att inhaleras via näsan, så det är nog ingen fara just nu i Sverige.
Hur det nu är med just det ämnet - man ska nog vara försiktig med vad man stoppar i näsan. Och kanske vad man stoppar näsan i, också.

Bloggarkiv