15 mars 2011

I can guess what happens under your skin


När du ser ett par uttrycka kärlek och ömhet mot varandra är det en liten kemikalie som får dig att må bra, och om du istället för att bli varm inombords snarare tycker att dom är störande, då är det samma lilla kemikalie som saknas. Den kallas serotonin och är en signalsubstans som skapas när aminosyror i kroppen bryter ner en annan kemikalie, tryptofan. Forskare vid University of Oxford har genomfört försök där halva gruppen fick mer tryptofan än andra halvan. Effekten blev just den, att man såg mer positivt på par som uttryckte sin ömhet offentligt, man trodde att par man såg bilder på var mer kära och man trodde att de var mer intima med varandra, ju mer serotonin man hade i kroppen.
Forskarna tror att resultatet kan få nytta i behandlingen av psykiska sjukdomar, särskilt dom där patienten har problem med relationer till andra. Serotonin, eller snarare tryptofan, går att tillsätta genom mat, tex mogna bananer, men det är mycket svårt att öka dosen till farliga nivåer - för för mycket serotonin är inte heller bra. Det är oftast brist på serotonin som är ett problem, precis som för många andra av våra runt 50 hjärnkemikalier är balansen viktig och ibland knepig att upprätthålla.
Tillbaks till paret som fick dig att må bra, eller som retade upp dig. Det kan hända att du gillar pussande par bättre på våren, än på vintern. Solen påverkar melatoninhalten som styr serotoninproduktionen och där dök vårkänslorna upp.
Puss, puss

Bloggarkiv