9 mars 2009

We get sleepy if we don´t sleep

Jerry Siegel, professor vid UCLA, forskar kring sömn. Det är ett oerhört komplicerat ämne att studera. Vi vet egentligen inte mer än titeln. Vi blir trötta om vi inte sover. Resten är mest bara teorier.

Man kan mäta nivåer av hormoner i kroppen, och sömnbrist ger ökad mängd stresshormon och minskade mängder av tex tillväxthormoner. Men vad det är just i sömn som får dessa effekter vet man inte.

Man kan kontrollera människors koordination efter en period utan sömn. Den är sämre än för dom som sovit, men vad det är i sömnen som gör att man lättare kan kontrollera kroppen vet man inte.

Utom just det att vi blir trötta om vi inte sover.

Skulle du hälla i dig en flaska vin och sedan köra hem? Hoppas inte, men att köra när man är trött är lika trafikfarligt. Sömndruckenhet är ett rätt logiskt uttryck, med tanke på hur man beter sig på lite sömn.

Man kan hålla sig igång på tre timmars sömn, man kan återhämta borttappad sömn inom ett par dygn, man kan leva rätt bra utan REM-sömn och utan djupsömn. Och det kanske är bra, eftersom vi sover allt sämre. Mängden djupsömn som svenskar sover under en natt har minskat. Det gör oss dumma, eftersom djupsömnen är viktig för inlärningen. Vi får diabetes av sömnbrist, vi går upp i vikt och blir argsinta. Har du sömnbrist tar vaccin sämre. Din hud blir slappare och det är svårare att skratta. Nä, just dom två sista är inte sanna. Där hittade jag allt på.

Jag sover gott (ta i trä!) skiftarbete till trots. Om jag inte skulle göra det finns ju alltid lilla pillerburken från USA. Droger, någon?

Bloggarkiv