19 april 2009

Hey little droid - is your head on wrong?

Om du någon gång läst Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams vet du att 42 är svaret på frågan om livet, universum och allting. Svaret kom från en dator, som i 7,5 miljoner år analyserat ämnet och kommit fram till att det är just 42.

(Har du inte läst något av Douglas Adams förut så gör gärna det. Se också gärna i [heart] huckabees, film med bla Jason Schwartzman, Jude Law och Dustin Hoffman.)

Tanken att skapa en dator som är kraftfull nog att analysera alla fakta och all information i hela universum får väl ses som något som hör hemma i sci-fi litteraturen. Men nu finns det datorer som sköter forskning på egen hand.

Roboten Adam har forskat kring en jästsvamp och roboten Eva ska leta efter ett medel mot malaria.
Adam har skapat en teori, genomfört experiment för att testa teorin och ändrat sin teori och sina följande experiment beroende på vad analysen visat.

Nu menar de som ligger bakom robotarna att människor fortfarande har vissa fördelar när det gäller forskning. Vi har möjlighet att kliva utanför lådan, så att säga, med större lätthet och frihet än även de mest självprogrammerande datorer, men det kan komma att ändra på sig.

Qualitatively, humans are still winning hands down because of the amount of knowledge any human scientist brings to a question, says computer scientist Bruce Buchanan of the University of Pittsburgh in Pennsylvania. But he predicts that as programs continue to improve, automated systems may come up with discoveries humans would never have imagined.

Människan är trots allt begränsad av sin egen fantasi.

Bloggarkiv