2 oktober 2013

Stand protected under bigot sunshine

2 maj

I Australien får man skatterabatt för solskyddskläder till jobbet. Landet har världens högsta antal hudcancerfall, över 90% orsakade av solen. Två av tre Australiensare behandlas för någon form av hudcancer innan dom fyller 70 år. Jag vandrar runt i butikerna i Cairns och letar solskyddshatt. Jag tänkte att det skulle vara enkelt här, och billigare, jämfört med kalla kalla norden. Gott om hattar, men min skalle är för stor. Jag måste ha ett monsterhuvud! Att även amerikanernas skallstorlek ökat är ingen tröst, eller kanske är det det, men min överhettade hjärna har ingen chans att processa informationen.
Till sist hittar jag en hatt som passar. Den kostar nästan 300 kr, tål inte att tvättas men ska i alla fall skydda mig från dom elaka UV-strålarna.

Varje dag har väderrapporten på TV och i tidningen uppgifter om vilket UV-index som gäller och mellan vilka tider på dagen man måste ha solskydd. Jag läser och följer det religiöst. Hatten är "slap" i minnesramsan slip, slop, slap. Slip - Kliv i solskyddskläder. Slop - Kladda på solskyddskräm. Slap - Sätt på dig solskyddshatt.
Jag har varit till läkaren. Inte för att det är något fel på mig, utan för att Australien kräver ett särskilt läkarintyg om man vill dyka. Fast sen visade det sig att det VAR något fel på mig.

Cairns har minst ett halvt dussin dykbutiker och dubbelt så många dykskolor. Såklart finns det då också behov av dykläkare. I Cairns sköts det av privata läkarmottagningar, i svala ljusa lokaler med receptionister, dietister och privata lab. När jag kliver in till läkaren berättar han att jag är den fjärde svensken han träffar, bara idag! Två andra skulle också göra så kallade "dive medicals". Vad den tredje skulle göra sa läkaren inget om. Jag gissar att det rörde sig om någon sorts könssjukdom och tillhörande behandling. (Antalet klamydiafall i Australien har ökat med 20 procent per år de senaste åren.)
Jag får lämna diverse prover, göra några tester, svara på lite frågor. Jag svarar så gott jag kan, och vandrar ut 400 kronor fattigare, men med ett godkänt Australiskt intyg att det inte finns några medicinska hinder om jag vill dyka. Utanför det klimatkontrollerade kontoret lyser solen.

Bigot sunshine / Tonic / Lemon parade

Bloggarkiv