2 februari 2009

Jag fick brevet, Jesus, och kommer så fort jag kan

Flyttkort, kärleksbrev, räkningar, kravbrev, vykort, prenumerationer, reklam, kataloger, årsbesked, paketavier, hemliga papper och biljetter. Allt detta har trillat ner i mitt brevinkast den senaste månaden. Förutom vykorten har ingen utom avsändaren och jag kunnat läsa innehållet. Så är det inte med alla brev.
Kampanjen Brev som brev tar strid för att även digitala brev ska få samma skydd som fysiska. Visst är det så att e-post alltid varit som vykort, öppna att läsa för alla längs vägen, men nu hotas även i kuvert skyddad korrespondens, dvs krypterad digital kommunikation. Du kan inte längre kommunicera digitalt utan att bli avlyssnad. Min konversation är nog så tråkig att det är en arbetsskada att behöva läsa den som utomstående, men som princip kan jag hålla med: Håll dig utanför mina kuvert!

Jag har alltid uppskattat brevet som form. Att sätta ihop rätt kuvert med rätt papper, rätt penna med rätt ord, rätt meningar med rätt budskap har roat och utmanat mig, kanske det närmaste konst jag - obegåvad och alltför talanglös - kan komma. Jag sparar all korrespondens av personlig natur, har kvar brev sen jag var 8 år, vykort jag fick som tre-åring och en hel drös brev från tonårens brevvänner. Att titta igenom dem är att djupdyka i nostalgi och oerhört roligt. Om någon annan hade läst vad vi skrev till varandra, långa, tätt fyllda ark med hjärtats innersta hemligheter... det hade blivit smutsigt, nästan plågsamt.

Farbror Torsten har lösningen för dig som ogillar att formulera sig själv men som ändå vill skriva ett kärleksbrev. Eftersom man verkar ana att lösningen kan orsaka vissa slitningar har man en brasklapp: Farbror Torstens Hemsida frånsäger sig precis allt ansvar för eventuella följder som kan uppkomma efter att denna brevgenerator har använts.

Här är brevet jag skickade:
Lyssna nu!

Det är en sak du måste få in i skallen. Det är nämligen så att min högsta önskan är att bli av med dig!

Detta beror på att jag har hittat en annan bättre. Det vore även fint att slippa dig helt i fortsättningen!

Du är helt enkelt spolad. Mitt liv skulle bli bättre om jag slapp dig!

Hoppas du respekterar detta!
Eaze


Till... mig själv naturligtvis!


Ur arkivet om brev till Idoler

Bloggarkiv