27 april 2009

It´s raining men - amenFörst, förlåt om jag med min rubrik fick dig att tro att denna text skulle handla om något annat än väder... hoppas du stannar ändå.

Vad du ser på bilden är en väderfront. Det är gränsen mellan luftmassor, med olika temperatur och tryck och med olika beståndsdelar, tex regn eller snö. Om det här är en varmfront så lutar den lite framåt.

Det beror inte på att den rör sig fort, den rör sig bara mellan 3 och 5 mil per timme, utan det beror på att jordens atmosfär rör sig över hela planetens yta, i ett mönster som kallas för corioliseffekten. Den gör att kall luft och varm luft som möts trycker undan varandra, varm luft breder ut sig på högre nivåer, kall luft på lägre nivåer. Om det är en front med varmare luft så sprider den sig fortare på högre höjd, där det redan finns varmare luft.

Luften svänger av andra skäl också, ibland kraftigt och ibland lugnare. Bilden är tagen på kvällen, då det ofta är mer fart på vindarna och då luften riktigt kan komma i svängning. Fast suddigheten i den här bilden beror nog mest på att jag åkte i 200 km/timme när jag tog den...

Bloggarkiv