8 april 2009

Stop me if you think you´ve heard this one before


Rökning dödar, så står det på paketen nuförtiden. Men rökning kan dessutom göra dig döv. Kaffe är inte heller bra, men rökning är en riktig bov. Risken för hörselskador ökar för en person i 60-års åldern från 36% för en icke rökare till 59% för rökare. I högre åldersgrupper hinner icke-rökarna ikapp lite grann, men skillnaden är fortfarande 10-tals procent till rökarnas nackdel.

Kotinin, som är vad nikotinet bryts ner till i lungor och lever, har identifierats som en bidragande orsak till skador på luftvägar och hörselorgan, så risken är stor även för icke-rökare som andas in cigarettrök. Det är dessutom så att röken övergår till ofödda barn, så att barn till rökare oftare uppvisade skador på hörselorganen. Samma gäller snusare, eftersom nikotinet korsar moderkakans barriär oavsett hur det kommer in i blodet.

Kaffe, då, vad är problemet med det? Ja, koffein ökar risken för hörselskador eftersom hårcellerna kan bli överstimulerade av glutaminsyra, som finns i koffein, och som hjälper hårcellerna kommunicera med resten av hjärnans celler. Hårcellerna sliter helt enkelt ut sig, och de hör till de celler som kroppen inte kan återskapa. Som om det inte var nog innehåller rostade kaffebönor trigonellin, som också är en alkaloid precis som nikotin.

Så om du nu ska ta dig en kopp kaffe och en cigg, se till att det är tyst runt dig när du gör det.

Bloggarkiv