29 januari 2009

Falsk forskning

Jag får erkänna att, trots att jag själv jobbar som journalist och borde veta bättre (?), ibland inser att jag läst saker som bara inte stämmer men trott på. En är påståendet att träning ger dig endorfiner som gör dig glad.

NOT TRUE!

Jag har aldrig blivit glad av att träna. Trött absolut, men inte glad. Så jag tänkte kolla runt lite mer, om det verkligen är så att träning=endorfiner=glad är sant.

Så här skriverElena Karpilovski på sund.nu

Alkohol förstärker endorfinernas effekt på hjärnans belöningssystem. Även choklad och mat med mycket fett och socker leder till ökad utsöndring av endorfiner.

När man är förälskad går kroppen på högvarv och endorfinerna utsöndras.

Vid träning aktiveras tunna nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Denna aktivering ger upphov till en frisättning av endorfiner i hjärnan vilket förklarar varför muskelarbete ger upphov till en höjning av smärttröskeln, sänkning av blodtrycket och lyckokänslor.


Jag kan alltså istället för att träna äta choklad, dricka vin och spana på söta pojkar.

Svårt val?

Mördarkaniner i choklad?En sjukt underhållande detektivhistoria med scifi vibbar som rekommenderades till mig via Amazons automatiska tjänst efter att jag laddat in lite favoriter i deras system. Lite udda att ett par strängar i ett dataprogram kan räkna ut sånt!

Rörigt värreKan man verkligen ha det så här?

Bloggarkiv