25 december 2013

Lots of piggies

25 juli

Det handlar mycket om grisar på Tonga. Dom vandrar runt på egen hand, längs gator och vägar, in i och ut ur trädgårdar och längs stränderna. Det finns till och med fiskande grisar.
Grisarna får knata runt på dagarna och ordna sin egen mat, och längs en av vikarna har grisarna kommit på att dom kan hitta käk i vattenbrynet. Finns tydligen grisar i Karibien som kommit på samma sak.

Att ha grisar är status, att ha mark att ha grisar på är ovanligt. Därför denna frisläppta skötsel. Det är alltså inte för att grisarna skulle trivas bättre, på frigång. Och för den som inte vill ha grisar i sin trädgård gäller då att stängsla in. Det finns så mycket att äta ändå, utanför stängslet, så det räcker med ett ganska enkelt staket för att avskräcka.

Du behöver ha många grisar för att kunna tex gifta dig, begrava någon eller ha en släktträff av något annat skäl. Dels för att hela släkten ska få mat, men också som avgift/hemgift. Det kan handla om 20 grisar, vilket väldigt få har. Så man skuldsätter sig för att kunna ordna bröllopet, begravningen eller vad det nu är. Dessutom kan du behöva betala ett par grisar till adelsfamiljen som har rätten till marken ditt hus står på. Gamla tiders svenska tionde, fullt fungerande system i nutida Tonga.

Piggies / Beatles / White album

Bloggarkiv