31 januari 2009

Om jag gör det är det inte fel...

Vill tipsa om en text på engelska av Glen Phillips, amerikansk musiker, som tidigare var med i Toad the Wet Sprocket och nu kör solo. Han har en text på sin blogg om moral, och hur annorlunda den ser ut om den gäller dig själv eller någon annan.
The amazing thing about narcissists is that they honestly don’t think they’ve done anything wrong. They use every ounce of their incredible mental agility to rationalize their terrible deeds, and usually get away with murder.
Läs hela här

Jag satt igår på krogen med två killar som hade en intressant diskussion på gång om mänskligt beteende, skuld, samvete och prägling. Kortfattat var den enes synpunkt att han gjorde saker han visste skulle göra någon ledsen men var oförmögen att ändra på sig eftersom det inte var nog med konsekvenser. Den andra höll med och sa ungefär att människor gör saker som är fel men känner skam och skuld först när de blir upptäckta. Eftersom man inte känner så när man är mitt i sitt beteende så finns det inga hinder. Däremot kan man präglas på skuld och skam så att man förknippar beteendet som leder till det och då också kunna låta bli. Lite blandning av "god katolsk uppfostran" och Pavlovs hundar.

En annan vinkel på samma sak, mänskligt beteende och ansvar, är denna text av Stefan Hallgren.

Goda nog för att ta ansvar för våra liv och varandra? Kampen är evig, tror jag.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv