15 april 2009

I´m not going down on my knees begging you to adore me

Tidningar och magasin fylls just nu av goda råd hur man ska höja sin lön. Jag är mer intresserad av hur man ska göra för att höja sitt värde.

´Cause you´re worth it, säger reklamen. Vad är detta it som jag är värd? Jag tror inte man menar detta:
”Människovärde: Värde som tänkande och kännande varelse vilket utgör grunden för människans naturliga rättigheter.” SAOL

Åsa och Erik har skapat en scenföreställning kring människovärde, som på olika sätt tar upp vad vi är värda, vem som bestämmer värdet och vad - om något - man kan göra åt saken.

En intressant detalj, som dom har med i föreställningen och också länkar till på sin hemsida, är att kvinnor får högre lön som singlar medan män får högre lön som gifta.

Jag tar det igen: Kvinnor får högre lön som singlar än gifta, och män får högre lön som gifta än som singlar. Läs själva SACOs undersökning.
Vilka förutfattade meningar ligger bakom detta? Och vilket intressant problem det skapar, då lönetörstande män gör allt som står i deras makt för att locka någon att gifta sig med dom medan kvinnorna med tanke på den finansiella risken tackar nej. När sedan annan forskning visar att just män värderar lönen högre ur statussynpunkt än vad kvinnor gör kanske orsaken till att det ändå genomförs giftermål framträder lite tydligare.

4 kommentarer:

sussja sa...

Jaha, är det därför män vill gifta sig... och jag som trodde det hade med hushållsnära tjänster att göra.

Eaze sa...

Visst blir man förvånad! :)

frokenjohanna sa...

god morgon! vad fick dig att väcka mig med dess ord?

så till mina spontana tankar:

en trygg man som är gift gör ett bra jobb = får hög lön

en trött mamma gör ett dåligt jobb = får mindre lön.

Frågan är väl varför mamman är trött men det tror jag inte ligger på Ag att lösa! Eller? Om trött mamma fick mer pengar kanske hon skulle köpa hushållsnära tjänster och bli en pigg mamma som blev mer produktiv på jobbet?!

Eaze sa...

Jag är väl bara svårövertygad om att det är arbetsprestationen som avgör lönen. Ofta är det helt andra, betydligt mer subjektiva, orsaker. Och då kanske inbillningen att gifta män ska försörja andra och därför behöver mer betalt medan gifta kvinnor inte kommer att ägna tid åt arbetet utan åt hemmet blir en del av lönesättningen.

Bloggarkiv