12 juni 2009

She was already gone long ago


En droppande kran. En vinande vind. En gnekande gunga.
Ljud har en förmåga att påverka oss. Lugna och stressa, glädja och irritera. Det är svårt att styra över sin ljudmiljö, hur gärna vi än vill slippa så tränger störande, obehagliga ljud in till hörcellerna.

Att ha musik eller en talande röst i egna hörlurar är ett sätt att ta tillbaks kontrollen, men det är ett ljud istället för ett annat. Att välja inga ljud alls är svårare.

Min mamma brukade stänga av sina hörapparater då och då. Det var ofta när det var många, starka och mörka ljud men lika ofta när det bara var tråkigt. Du pratar strunt, jag stänger av hörapparaten. Vips kan du prata dig blå utan att jag bryr mig. Smart.

Jag undrar om jag ska börja gå runt med öronproppar lite oftare, för ibland - idag - känns just möjligheten att stänga ute det som stör extra intressant.

2 kommentarer:

Anna sa...

Vad skönt att se att man inte är ensam som tycker att det kan bli lite mycket ljud ibland. SJälv så har jag jämt öronproppar med mig. Så skönt att kunna plugga in dem och själv reglera ljudninvån när man vill. Ofta så pluggar jag in dem när pluggar på bibliotek och behöver koncentrera mig. Använder öronproppar även ibland på bio, gym, restauranger, uteställen och köpcentrum.

Eaze sa...

Det är också en intressant utveckling att lurar till musikspelare och telefoner nuförtiden också har funktionen att stänga ute annat ljud, inte bara släppa in telefon- eller musikljudet. Som reaktion på ökat antal unga med tinnitus är det positivt. För mig som gamling är det bra att kunna kombinera öronproppens funktion med mobilens handsfree i samma, så kanske jag kommer ihåg att ta med en av dom i alla fall när jag går hemifrån. :)

Bloggarkiv