1 januari 2014

I fell in love last night

1 augusti

Knölvalar.
Anledningen att Tonga är med på min resrutt är knölvalarna. Hit kommer dom varje vinter för att para sig och föda. Under flera månader avstår valmamman från att äta själv, för att kunna föda upp sin kalv. Och under samma period kan man, som liten liten simmande människa, få komma nära i vattnet och beundra den här fantastiska arten.
Här hittar vi en mamma och unge, mammans ryggfena till höger och till vänster, den lilla svallvågen, där är ungens rygg. Ungen är bara några veckor gammal, håller sig nära mamman och dricker mjölk. Den blandas med havsvattnet men är så fet att det som kalven får i sig ändå räcker. I sex månader är det bara mammas mjölk som gäller, på den tiden växer kalven från 3-5 meter till över 9 meter i längd, och runt 15 ton i vikt.

Det är en helt obeskrivlig upplevelse att se valarna, bara några meter bort, i vattnet. Vi fem som simmar tillsammans, får hela tiden titta upp, på varandra, och skaka på huvudet. Det kommer in vatten vid snorkelmunstycket för jag ler så brett hela tiden. Och det är inte läckage i masken, det är glädjetårar.

Det är inte en så bra bild, båten guppar och jag försöker se vad jag egentligen tar en bild på men det är svårt eftersom solen lyser så starkt, men det är alltså så här nära vi var valarna. Säkerhetsgränsen är 5 meter, eftersom deras bröstfenor är fem meter, och om man kommer närmare kan valen av misstag lappa till en. Den lilla fenan som sticker upp är alltså kalvens.

Dancing the whole way home / Miss Li / Dancing the whole way home

Inga kommentarer:

Bloggarkiv