10 mars 2009

Du har en helt fruktansvärd hållning

Underbara, tyvärr bortgångne, författaren Douglas Adams (Liftarens guide till galaxen, Last chance to see, Dirk Gently mm) upptäckte att det fanns en massa saker i världen som inte hade något ord som beskrev dem. Så han samlade ihop en massa ord som inte hade någon mening, dvs platsnamn, och parade ihop orden med sakerna.

Dit hör sättet att stå när man undersöker en bokhylla. Eftersom Adams pratar engelska blev ordet ahenny. (Egentligen en liten irländsk by.)

Lite lätt framåtlutad, men mest åt ena sidan, huvudet på sned och (i mitt fall) ena handen lätt höjd för att lättare kunna röra böckerna, det är ahenny. Boken heter The meaning of Liff, och uppdateringen The deeper meaning of Liff.


Bokhyllor säger -oavsett hur man står när man ser på dem - en hel del om sina ägare.

Att hitta "Grottbjörnens folk" hos singelmannen på 40 är överraskande, precis som "Cigarrens historia" är hos min icke rökande, ogifta moster. Är det en allätare, en minimalist, en teoretikers eller en romantikers bokhylla? Pocket eller inbundet? Bokrea eller förstautgåvor? Och hur är den organiserad? En del kör efter färger och storlekar, andra har biblioteket som förebild. Finns det andra saker i hyllan, är den en inredningsdetalj eller ett praktiskt sätt att förvara ett viktigt innehåll?

Min är slarvig, överfull och tematisk.

7 kommentarer:

sussja sa...

Vad säger då våra bokhyllor där inbunden skönlitteratur skiljs från pocket, där fackböcker och hobbyböcker är tematiska och det mesta i alfabetisk ordning.? Lite här och var göms de böcker som inte riktigt får vara med, de som är på väg till myrorna e.d, bakom de prydligt ordnade.

Eaze sa...

antingen att du är stressad och måste ha koll för att hinna eller att du mobbar ut alla som inte passar in. Tror själv det är alt. 1 :-)

Johanna sa...

känner igen boken:-) en gång i världen hade vi en katalogiserad bokhylla - nu är det snygga böcker på ett ställe och olästa på ett ställe och liknande på ett annat och och och jag tycker böcker är snyggt!

Jonas Hummelstrand sa...

Visby, Abligo och Corrieworrie

Eaze sa...

@Jonas: I ditt fall var det väl snarare fråga om corriemuchloch...

Jonas Hummelstrand sa...

Argh, don't make me look for the book!

Eaze sa...

corriemuchloch: The kind of person who can make a complete mess of simple job like walking down a corridor.

Bloggarkiv