9 april 2009

You've got all the sugar you'll ever needEfter många år där socker fått skäll för att vara onyttigt är det oväntat med en positiv sockerrelaterad hälsonyhet.

Sockervadd kan användas för att laga trasiga nerver. Och det handlar inte om att äta sockervadd, utan om att bygga med det.

Forskare vid Purdue University har kommit fram till en metod där socker används för att bygga vad som nästan kan jämföras med små byggnadsställningar, som nerverna sedan kan klättra fram längs. Samma idé kan också användas för att återskapa blodkärl som skadats i trauma eller av sjukdom.

Metoden går ut på att man bygger upp sockertrådar, som alltså är oändligt små, som sedan täcks med en mjölksyra-liknande substans som inte är vattenlöslig. När allt stelnat kan man spola bort sockret och kvar finns ett nät av fina rör där nerverna hittar en massa yta och bra hål att fästa vid, vilket ökar deras tillväxttakt.

När nerverna växer snabbare minskar risken för permanenta muskelskador på grund av förtvining, vilket leder till snabbare återhämtning.

Till skillnad från de väldigt dyra och komplicerade lösningar jag tidigare skrivit om har denna metod fördelen att den inte kräver vare sig pengar eller avancerad utrustning eller råvara. Sockret är vanligt socker, och mjölksyran är inte heller dyr eller svår att framställa. Sött med en metod som kommer att gynna även sjuka i fattigare länder.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv