19 oktober 2009

Some say she´s weak - I say she is beautiful


Under ett par generationer har byborna i Framingham, Massachusetts, mätts, vägts och studerats av forskare. Ett par tusen bybor ingår i underlaget, i ett par fall upp till tre generationer i samma familj. Studien har pågått sedan 1948 och nu har den använts för att förutsäga framtidens kvinna, om Framinghambornas evolutionära steg är något att utgå ifrån, i alla fall.

Lagom till året 2409 kommer kvinnor att vara kortare, knubbigare och ha lägre blodtryck än idag - för det är dessa kvinnor som föder flest barn. Dessutom kommer de att skaffa barn fortare och vara fertila längre än dagens kvinnor.

The average woman in 2409 will be 2 centimetres shorter and 1 kilogram heavier than she is today. She will bear her first child about 5 months earlier and enter menopause 10 months later.

Nu väntar vi bara på att andra studier ska visa samma sak. Resultaten i Framingham kan bero på kulturella orsaker också, även om det verkar som om studien, som utförts av bland andra Stephen Stearns vid Yale, lyckats eliminera den icke-genetiska störningen, så att det faktiskt handlar om pågående evolution.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv