19 oktober 2009

Dancing, screaming, itching, sqealing, fever feeling, hot hot hot!!!Capsaicin heter den del av chili som gör att det bränner på tungan. Den är också en effektiv smärtstillare, helt enkelt för att den gör nerverna upptagna med annat än att skicka smärtsignaler. I Sverige finns det i en kräm som bland annat används för patienter med bältros, men nu har ny forskning visat att den är effektiv i fler fall än så.

Det handlar i första hand om patienter med konstant och kraftig smärta, till exempel cancerpatienter som drabbas av nervsmärta på grund av behandling med cellgifter eller strålning, där den här typen av avledande behandling i 4 fall av 10 kan leda till att de upplever mindre smärta.

Nu är capsaicin en väldigt irriterande medicin, särskilt det nya plåstret som till skillnad från krämer är starkt koncentrerat, och många upplever så stor irritation att behandlingen måste avbrytas. Men i de fall det fungerar är det en avlastning från kronisk smärta som kanske inte kan fås på något annat sätt, eftersom vissa patienter har en pågående medicinering som inte går att kombinera med andra smärtstillande krämer.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv