15 november 2009

Knowing me, knowing youVi är bara knappa 7 miljarder människor på den här jorden. Det är inte så många.
Nä, det är faktiskt inte det. Hade vi levt för 200 år sedan hade jag nog haft en annan uppfattning, men när snittet av facebook-vänner ligger någonstans över 200 och Stephen Fry har en miljon som läser hans twittrande så är den enda slutsatsen att världen är bra mycket mindre än den någonsin varit.
Och det är inte bara tack vare tekniken, det är även tack vare en folkomflyttning som innebär att dom du växte upp med, på samma gata, nu kan bo på andra sidan Atlanten, eller för all del, andra sidan Stilla havet.

Exakt hur liten världen är har BBC undersökt. I ett program testar man teorin om att ingen är längre än 6 kontakter bort från vem som helst i hela världen, man har försökt skicka paket från 40 personer, på olika ställen i världen, till en och samma individ.
Det gick sådär. Men teorin är att det inte beror på att det inte skulle gått, utan att kedjan någonstans brutits på grund av att den som fått paketet bara inte skickat det vidare. Lathet knäckte systemet, inte att man saknade alternativ för att komma vidare.

Man kan också roa sig med att undersöka hur många steg som krävs för att knyta ihop vilken skådespelare som helst med Kevin Bacon. Det är ett roligt litet experiment, jag har lyckats få 7 steg, men det var för några år sen och det har gjorts många filmer sen dess. Många med mr Bacon också...

Vi är knappt 7 miljarder. Vi känner varandra. Det borde göra oss ansvariga inför varandra, för varandra. Vi är ändå bara dryga sex kontakter ifrån alla andra.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv